Sunday, November 9, 2008

Trip to bandung -part II


Malam tadi pukul 12 tengah mlm alhamdulillah kami selamat sampai ker LCCT airport..selamat tinggal bandung-jakarta..banyak rasanya kenangan or cerita2 nak dishare kat sini...tp memandangkan mata dah xlarat nak bukak kenala posponed dulu..


sampai2 jer kat Malaysia..batuk yg kutanggung sejak 2 minggu yg lalu makin teruk..dah xtahan td pergi jugak jumpa doc yg tempat aku checkup mthly tu bukan xnak pergi klinik biasa tp memandangkan keadaan aku yg tgh 'hamil'(kata org jakarta) ni xnak la aku pg amk sebarangan ubat ...bila aku ckp dah 2 minggu aku batuk di pon terkejut..so check2 mulut ..krongkong..dada ..blakang...dia ckp ada jangkitan 'virus' hu..hu tp xserious sampai nak pg hospital.. dia nak kasi aku antibiotic..tp sebelum tu aku tgk dia po check dulu whether it save or not for expecting mother..so check2 ok..lega ckt aku..walopun kat kertas ubat tu tulis ;
'
It should be admisinstered with caution during early mths of pregnancy'
tp doc ckp aku dh masuk 20 weeks dia brani bg..hu..hu. scary jgk nak mkn2 ubat ni dlm waktu camni..tp aku tawakal la sb xkuasa dah nk menanggung batuk ku yg makin keras ni..hu..hu..
masa kt bili doc tu tetiba aku start batuk2 yg berterusan sb akunya batuk ni skali dia datang 5minit tu aku akan xbrenti batuk sambung.. dia ckp aku batuk kuras n kuat sgt dia ckp takut..boleh pecah n bocor air ketuban waaaaaa..aaaa
ngerinye statement dia...

Bila balik tu aku pon start la makan 4 jenis ubat walopun takut2 aku gagahkan jgk makan semua tu..skali dah selesai..aku tgk ubat btuk yg dlm botol sb bila baca2 aku tgh dia tulis menyebabkan mengantuk..since aku dpn laptop aku terus masuk check ubat tu utk apa..so mmg utk batuk n jagkitan kerongkong antibiotic tu mmg tulis mcm aku ckp tadila utk org pegnat tu..yg botol tu buat aku musykil..;


***********************************************************************************************
Q: Can I take the Phyto Nova Natural Cough
& Cold Syrup if I am pregnant or breastfeeding?

A: Although we do not anticipate any problems of the use of the cough syrup in pregnancy, we take a very conservative approach to the use of all medicines in pregnancy, including natural medicines. Very few modern drugs or natural medicines have been formally evaluated for safety in pregnancy, so we do not have a solid scientific basis to support the use of our cough syrup in pregnancy.

Similarly, although we do not expect any problems in the use of the cough syrup during breastfeeding, we have no scientific basis to make this recommendation

*************************************************************************************************so bila baca ni aku pon putus kan aku xnak minum ubat tu tambah lagi dia buatkan aku ngantuk kang bb kt dalm pon sama zzzz ngantuk cam aku..hahhahaha..ada ker ek... so aku akan continue ngan 3 ubat ubat tu ajerla...

hee aku mmg skeptikal cket kalu makan2 ubat(yg x

berkenaan ngan org pregnant) time pregnant nie..hee..

ni pon td dah tido nie terjaga sb batuk2..esk pon tgkla kalu teruk lagi harus ku amk mc jer...kang asyik batuk aku jer yg kedengaran kat opis tuu..



2 comments:

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

blankko jane ... nanti share experience ke bandung ... semua citer tau ... ;-)

Caps said...

blanko kene cam caps la..
batuk teruk teruk..
dah sebulan lebih batuk ni sampai sakit-sakit dada dan badan sebab asik tersentak sentak je bile batuk..
tp so far hari ni cam dah nak ok je ni...huhuh hopefully