Saturday, March 28, 2009

proses berpantang..part1


sekarang ni bersiaran dari nun jauh di Terengganu..erm hari ni dah masuk hari ke 11 barula badan rasa betul2 sihat cket bb pon dah de simpton jaundis..lega sb dia xkena jaundis yg teruk cukup hanya monitor kt rumah bila balik kg ni lagila atuk dia siap pepagi jer terus jemur.. so lps ni bolehla aku start memakan segala jenis makjun@ jamu@air akar kayu hahaha sb selagi bb ada simpton jaundis mmg xbrani la memakan sgala tu.h.uu..hu...


~sambungan pengalaman bersalin di kpmc puchong~

sebenarnya pagi kol 10pg 18 Mar tu dR kAmsuraini dtg check baru ada opening dalam 2cm tp mmg xrasa apa2 pon .. so dia ckp dia kana masuk kan air (drip)masa tu jantung dah dup..dup yerla sb drip ni kan salah satu instrument induce so aku pon terbayang2 ler cakap2 org yg mengatakan masuk air ni contration nya sakit dari normal ctraction.. kol 10.30pg br asben muncul kt kpmc..dok sekejap dia pg makan ..masa dia pg makan tu midwife dtg nk bg ubat utk buang air besar..sleang 5minit terus aku terasa nak pg membuang..so sorang nurse teman la aku pg bilik air..
keluar2 bilik air jer diorg ckp aku dah xleh dok kat wad kena terus masuk labour room..aku pon cakap.."eh saya bukan nak beranak sekarang kot xder rasa lg ni xpyh masuk labour room lg ni dok kat wad dulu la" hehhe pepandai jer aku ...midwife datang dia ckp walau camne pon aku akan bersalin arini jgk sb air ketuban dah leakage within 24hr kena bersalin coz takut infection pada bb..so akuy pon pasrahla masuk labour room terasa gerun gak sb ngan lampu besar betul2 atas aku hu..huu mcm lampu org nak operation gitu..

then kol asben aku dh kat labour room dia pon kelam kabut ingtkan aku dah naK bersalin..hee.hheeh.. dalam labour room tu aku ngan asben sempat lagi la memilih2 nama sempat lg buat2 lawak..contraction hg hasil dr induce tu pon slow lg blh sempat lg la kol opis sembang2 sambil2 ctraction yg main2 tu ..kang setangah jam datang midwife tu naik kan volume tu sampai 48 (aku pon xtau nak expalain tp dia ada stage2 la nanti dia akan naik kan every 1/2hr) time ni ctraction aku dah mula menutup mata dah bila ctraction tu datang tp still lg boleh mgadu kt asben la sakit nya..time ni midwife tanya nak amk pain killer ker sb awal2 lagi aku dh cakap xmo epidural kenkonon nak as normal as possiblela..hee... aku ckp xpa boleh tahan lagi asben pon ckp kalu xtahan amk la pain killer..aku ckp okay lagi...dr kam dtg check opening still 3cm..mak aii mcmni punya skit still 3cm mcm frust ler time tu..time tu dah kol 12 lebih dah..

dalam hampir pukul 1.30thari tu midwife datang naik check dh 5cm n xlam dia dtg naikan volume kepada yg plg maksimum time ni mmg aku dah xblh nak senyum dah dgr org ckp2 pon aku dah rasa mcm nak marah asben sempat lagi buat2 lawak..muka aku pon time ni dah kelat giler dah...dh xtertahan dah ctrtion ni iushhh susahla nk ckp kalu org tanya cmane rasa ctraction tu..haha time la aku decide nak amk pain killer sb midwife tu ckp normally opening akan ada 1cm every 1hr so aku ckp kt asben ni br 5cm aku xtenteram dah kan nak tggu 10cm@fuly dialated kang ada aku wat perangai mintak c-sec lg mcm time aisyah dulu haha..hha..asben pon panggil nurse kt situ ngtau..tp aku rasa mcm nurse tu lmbt sgt dtg walhal xsampai 2 min kot asben bgtau nurse aku tekan alrm utk panggil nurse tu 2,3 kali heheheh..heheh (padhal menda tekan tu kan xsampai 2 jengkal pon ngan aku aku leh ckp kat asben jauh diorg letak menda tu hehe)
then nurse tu datang terus bg injenction pain killer tu then xsampai pon 5min dah rasa mcm nak meneran midwfe ada kat ctu check aku terus tanya dh brapa skali dia ckp dah fully terus dia prepare kan aku utk sesi mengpush..time tu aku rasa dlm pukul 2.05petang gitula..so aku punya katil pon dah d' tansform huu..huu kaki dh kena gantung ..besi utk pegang time push pon dah dipasang aku plak yg panic haaha..haha) so dr kam pon datang sama2 la diorg member semangat kat aku utk mengpush..siap lagi aku belajar teknik pernafasan + teran tp hee time teran jer hampeh satu pon aku xpraktik aku teran time aku rasa nak teran time aku xmo teran mmg mati2 aku wat derk jer..mb sb ubat pain killer yg aku amk tu dah buat aku ngantuk..sempat lagi aku ckp aku nak tidi jap la ..kejap lagi la nak teran..asben aku ckp kalu diala jd dr dpt patient mcm aku mesti dia fedup hee..heheh
dr Kam siap tanya lagi aku nak minum susu ker sb aku ckp aku xder tenaga la nak teran padahal masuk2 labour room td dr Kam dah tanya aku dah makan ke blum kalu blum dia suh aku makan dulu..
asben pon sempat jgkla bg aku minum air selusuh yg tiggal balance tu time aku tgh sakit nak meneran tu..sia dia basuhkan muka aku nak suh jgn ngantuk..skali aku ckp ngan doc 'dr saya rasa nak kena vacumm la sy dah penat xlarat dah nak teran..xpandai nak teran' tp dr kam lembut jer jwb ngan aku..xderla la u boleh teran tadi tu teran dh boleh siket jer lagi..tarik nafas panjang2 ..simpan nafas..teran.." nila word2 dr kam yg berulang2 time tu hu..skali agaknya penat ngan akunya ngada2 dia ckp xblh vacumm ni sakit bb nanti..kalu x kita c-sec ni u nak ker..bb dah nak kuar dah sikit jerlagi..then aku ckp okay2 saya nak teran ni..skali aku pon teran then keluar la bb girl ARWEN DARWISYA pada jam 2.30petang dgn berat 3.1kg...
so gedabak gedebuk seme bil kena dalam rm1240 nett..so far puas hatila bersalin kat sana walopun ada cket2 minor2 hal yg aku xberapa berkenan tp rasanya xpayah nak cerita kat sini sb remeh2 jer...so akan datang kalu ada rezeki lagi nak bersalin kt kpmc lagi ker..erm i will as long as Dr Kamsuraini still ada kt citu :)...
Dok kat puchong lebih kurang seminggu lps dah selesai urusan mengurut selama 3hari zapp 'pama' pon terus wat balik aku n baby blk kampung...untuk berpantang..

layan gegambo Arwen & Aisyah..(gambo mama diorg xder sb tengah gigih nak turun berat badan yg blum nmpk tanda2 nk kuncup ni hu..huu...)

~nilah biskut yg sempat dimakan semasa dlm labour room di saat tgh contraction datang~

2 comments:

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

tahniah blankko .. aminnn dpt berslain normal yer .. selamat berpantang ok ;-)

jane said...

tq diana..tuhla kita pun syukur bersalin normal..xder vacumm pon kira dah ok diana sb compare time vacumm dulu ngan kali ni xvacumm beza proses penyembuhan nya..hu.hu tgh gigih nk turun nmpknya kalu xberjaya harus oder jus diet mate ngan diana ni :)