Thursday, April 2, 2009

proses berpantang part 2


~ Jamu Moden vs tradisional Jamu~

sekarang ni tgh pantang ni mmg sinonim la ngan jamu2 ,akar kayu la..n yg seangkatan ngan nya..huu..huu tp pantang kali ni nampaknya aku akan guna ubat klinik ni hasil dari mulut makcik2 ku huu..huu diorg ckp ngan aku sekarnag ni diorg kat sini mmg dah xamk dah jamu2 tu sb nya..kekadang ada yg jenis bancuh la so ada yg tekak susah nak menelan yg jenis2 jamu air ni..
so mak kau pon terpengaruh la since ramai plak jiran2 dok rekemen kt mak aku..so aku decide nak tryla..set bersalin dari klinik pakar sakit puan yg mmg glamour kt tengganu nie..
erm kalu tgk set nya pon mcm cukup lengkap ajer..siap ada ubat cuci..sapu..kecut peranankan ..bengkak..dalaman..dan byk lagi ler..cuma dia nya set utk 2weeks ..2weeks ajer..
so far aku makan dah nak masuk seminggu nie..hee..hee okayla bb pon okay xder berak2 ..nak makan pon senang sb semuanya pil kan..xpayah la nak bancuh2 nak rebus2..n aku pon rasa badan rasa ringan n sihat..
xsangka plak skrg kt klinik pon ada set bersalin dah..hhe..hhee kira versi moden la..so terpaksa la aku plupa kan set bersalin afiat ku yg siap sedia dibeli since dr xkasi campur2 makan jamu ngan ubat klinik kalu nk makan jgk tggu abes ubat klinik la..
tp satula yg xboleh nak tinggal sekarang ni 'bertungku' sb mata mak aku nmpk jer kalu aku culas nak bertungku..almaklumla mak aku ni mmg pantang kalu xbertungku..bab makan dia xde hal sangat mcm xbyk sgt menda yg aku xleh makan compare ngan boleh makan he.he..mcm ari ni dia kluar siap beli satay ayam bg aku makan aku tanya dia boleh ker makan dia siap tanya lak aku balik ngapa xboleh..huu.huu sb MIL aku ckp kuah kacang tu bisa ..ish mcm2 kan pantang nikan..
bertungku kali ni okay cket mcm dulu aku main blasah jer bertungku..tp kali ni aku sempat blajar dr mkcik timah tukang urut cara2 tungku yg betul..so aku ikut step dia ajer..

perkembangan Arwen..sekarang ni dia dah pandai senyum..suka tido jer manjang..(sb tu ada masa berblog ni) jarang sesangat dgr dia nangis(alhamdullilah xsusah sgt jaga dia ni)tp dia suka do.doo time pukul 5.30pagi huu..penatler tukar diaper time ni..dah 3 mlm berturut2 dah...sangat byk minum susu..




1 comments:

NOOR AZURA MOHD JAAFAR said...

salam,

hai lah... dah 2 rupanya... baru je tahu ni... mana menghilang? lama tak join PCM???

hope baby & mummy sihat ya...

Take care